Știri

Servicii vamale digitalizate și excluderea hârtiei la declararea trimiterilor poștale internaționale

Începând cu data de 1 august 2024, mărfurile din trimiterile poștale internaționale cu valoarea intrinsecă de la 150,01 - 1000 Euro, vor fi declarate în baza declarației vamale cu set redus de date H6 care este o declarație vamală electronică și poate fi depusă în Sistemul Informațional ,,ASYCUDA World” prin intermediul unui reprezentant (broker vamal sau operator poștal), anunță Serviciul Vamal.

 

Declarația vamală electronică exclude interacțiunea fizică între persoana fizică și funcționarul vamal, iar formalitățile vamale pot fi efectuate prin intermediul operatorului poștal (depunerea declarației vamale, prezentarea documentelor justificative suplimentare, achitarea drepturilor de import etc.), cu achitarea drepturilor de import corespunzătoare de către destinatar prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay.

 

Astfel, la depunerea declarației vamale în Sistemul Informațional ,,ASYCUDA World” de către reprezentantul destinatarului/expeditorului, funcționarul vamal efectuează, după caz, controlul vamal al trimiterii poștale internaționale (documentar și fizic), încasează drepturile de import aferente și acordă liberul de vamă.

 

Avantajul procedurii constă în faptul că persoanele fizice au posibilitatea declarării trimiterilor poștale internaționale la distanță (fără necesitatea deplasării la sediul operatorului poștal/brokerului vamal), prin intermediul reprezentantului vamal împuternicit corespunzător cerințelor legale.

 

Serviciul Vamal amintește că în temeiul art.219 alin.(2), art.221 alin.(1) Cod Vamal, persoanele fizice sunt scutite de la plata drepturilor de import, pentru mărfurile introduse în țară prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, valoarea intrinsecă a cărora nu depășește suma de 150 Euro. 

 

Atenție! Pentru a beneficia de scutirea de drepturi de import pentru mărfurile din trimiterile poștale cu valoarea intrinsecă de până la 150 Euro, numărul trimiterilor poștale nu poate depăși o trimitere la o perioadă de 7 zile, indiferent de operatorul poștal cu care a fost încheiat contractul de transport. Prezentele dispoziții nu se aplică trimiterilor care nu conțin mărfuri identice cu mărfuri din trimiterile anterioare.

 

Trimiterile expediate simultan de același expeditor către același destinatar și care fac obiectul aceluiași contract de transport (waybill) sau aceleași acte de însoțire sunt considerate o singură trimitere și vor fi taxate corespunzător dacă valoarea mărfurilor depășește suma de 150 Euro.

Instituții:

Serviciul Vamal al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

383 vizualizări

Data publicării:

05 August /2024 08:00

Catalogul tematic

Codul vamal | Noutăți | Persoana fizică | Servicii electronice

Etichete:

trimiteri poștale | persoana fizică | servicii electronice | autoritățile vamale

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon