Știri

HoReCa: când vor intra în vigoare normele Legii nr.76/2021

Cota TVA în mărime de 6% la serviciile de cazare, produsele alimentare/băuturi, cu excepția producției alcoolice, pentru agenții economici din sectorul HoReCa, ar putea fi aplicată începând cu 1 octombrie curent, prin derogare de la art. 56 alin (2) al Legii nr. 100/2017 cu privire la actele normative.
 
Inițiativa legislativă prin care se propune accelerarea intrării în vigoare a  Legii nr. 76/2021 cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I din CAEM (aplicarea cotei reduse la TVA pe perioada stării de urgență sau pe perioada stării de urgență în sănătate publică) a fost aprobată astăzi, 22 septembrie, de Comisia economie, buget și finanțe.

 

Reamintim că legea a fost publicată la 21 mai curent, iar  punerea acesteia în aplicare, potrivit Ministerului Finanțelor, urmează a fi efectuată nu mai devreme de 6 luni de la data publicării, respectiv, 21 noiembrie 2021.

 

Autorul inițiativei propune intrarea în vigoare a normei mai devreme, având în vedere situația complicată din sectorul HoReCa ca urmare a reducerii activităților economice generate de criza pandemică.

 

În urma multiplelor restricții impuse la desfășurarea activităților, prestatorii au suferit pierderi enorme, care s-au reflectat inclusiv în micșorarea salariilor, reducerea locurilor de muncă sau s-au soldat cu falimentarea afacerilor, se menționează în nota informativă.

 

Totodată, se menționează că implementarea proiectului va conduce la diminuarea veniturilor bugetare, dar, pe de altă parte, va genera economii în sectorul HoReCa, din care antreprenorii vor putea achita salariile și onora alte plăți.

În cadrul ședinței Executivului de astăzi, acest proiect a obținut avizul pozitiv.

 

Proiectul urmează a fi prezentat în cadrul ședinței plenare din săptămâna curentă.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1118 vizualizări

Data publicării:

22 Septembrie /2021 12:48

Domeniu:

T.V.A. | Administrare fiscală | Noutăți

Etichete:

horeca | TVA | stare de urgenta | proiect de lege

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon