08
09 2017
1411

Salariații rezidenților parcului IT vor beneficia de toate tipurile de prestații de asigurări sociale de stat

Viceministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, în cadrul Business forumului Gov4ICT, s-a referit la particularitățile de aplicare a Legii privind parcurile IT în domeniul asigurărilor medicale și sociale.

Astfel, potrivit viceministrului, rezidenții și salariații rezidenților parcului vor beneficia de toate tipurile de prestații prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat, conform legislației în vigoare — pensii, indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizație de maternitate și parternitate etc.

Venitul lunar asigurat al salariaților va constitui 60% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul respectiv. Deci, dacă salariuul mediu este 5600 lei, atunci 5600x60 va fi 3360 lei. Aceasta va fi baza de calcul a prestațiilor de asigurări sociale, a specificat reprezentantul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Asigurarea dreptului salariatului la servicii medicale și sociale de calitate este obiectivul nostru, a mai declarat viceministrul.

Reprezentanții companiilor IT au solicitat Ministerului să pună în practică pilonul de pensie privată facultativă, cel puțin în cadrul parcurilor IT, însă viceministrul a informat că deocamdată în țara noastră nu există condițiile necesare pentru aceasta.

Menționăm că potrivit Legii nr. 145 din 14 iulie 2017, ce se referă la impozitul unic din vânzări al rezidenților parcurilor IT, acesta va îngloba și contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați și angajatori, precum și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală datorate de angajați și angajator.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.