09
04 2021
2363

Procurarea terenurilor de la persoane fizice de către persoane juridice: modul de contabilizare și reflectare în dările de seamă

Deseori în procesul de negocieri dintre persoanele fizice și juridice privind vânzarea-cumpărarea bunurilor, se negociază valoarea netă ce urmează a fi achitată persoanei fizice  de către entitate. Însă, odată cu intrarea documentelor justificative în contabilitatea entității, contabilii se confruntă cu dificultăți de genul: în contractul de vânzare-cumpărare, autentificat notarial, valoarea tranzacției nu include reținerile ce urmează a fi efectuate din aceste sume și virate la buget. În acest articol ne propunem să atragem atenția asupra modului de calcul al valorii ce urmează a fi reflectată în contractul de vânzare-cumpărare, modul de contabilizare a operațiunilor privind procurarea terenurilor de la persoane fizice și modul de reflectare a acestor tranzacții în dările de seamă.

Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați

Pentru a vă abona, selectaţi abonamentul:

Electronic

1299 lei

 

6 comentarii

avatar
Buna ziua! acesta practica se atribuie si la procurarea de autoturism de catre persoana juridica de la persoana fizica?
avatar
Bună ziua! în conformitate cu prevederile art.90 alin.4 lit.b din Codul fiscal, nu se reține impozitul în prealabil conform alin.2 al articolului menționat, din înstrăinarea mijloacelor de transport rutier. Astfel, la procurarea de la persoana fizică a unui mijloc de transport rutier, nu se va reține impozitul pe venit în mărime de 12% din suma achitată acesteia.
avatar
Ce dovada trebue sa prezinte vinzatorul- persoana fizica despre baza valorica a terenului? Sau se poate de facut calculul dupa pretul normativ? Multumesc anticipat.
avatar
Bună ziua! Art.42 din CF definește baza valorică a activelor de capital( inclusiv terenuri), în dependență de cum a fost dobândit inițial terenul de persoana fizică.
avatar
buna ziua. bune analize, insa acestea trebuie sa fie anticipat efectuate, adica pina la semnarea contractului. intradevar, pretul trebuie convenit si exprimat in bani. insa, normele fiscale presupun retinerea impozitului la sursa de plata, nu calcularea peste. a nu se confunda cu pretul convenit, care nu include (de exmplu)TVA. consideram ca nu este ok din mai multe pdv indicarea asa numitului pret "net" de platit in astfel de tranzactii, or, acesta nu ca nu corespunde tuturor rigoriilor legale (dupa cum am indicat mai sus)dar si creaza confuzii pentru toate partile implicate, inclusiv statul. cu stima, gn
avatar
Bună ziua! Mulțumim pentru opinia DVS și pentru faptul că ne urmăriți!
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.