Întrebări și răspunsuri

29.2.3.22 Care este mecanismul de utilizare a scutirii personale în cazul, în care pe parcursul anului fiscal contribuabilul a utilizat scutirea pentru soție (soț), iar conform rezultatelor anului fiscal ei au decis ca fiecare să folosească scutirea sa personală?

Dreptul și mărimea scutirii pentru soție (soț) acordate persoanei fizice rezidente aflate în relaţii de căsătorie cu orice persoană specificată la art.33 alin.(2) din Codul fiscal, la calcularea impozitului pe venit este stabilit în art. 34 alin.(2) și (3) al Codului fiscal.
     Totodată, suma scutirilor anuale prevăzute la art. 34 alin.(2) din Codul fiscal se transmit în cuantum întreg, fără a fi divizate între contribuabil și soția (soțul) acestuia.

     În cazul în care pe parcursul perioadei fiscale contribuabilul a utilizat scutirea pentru soție (soț), iar conform rezultatelor anului fiscal ei au decis să folosească fiecare scutirea sa personală, atunci ambii urmează să prezinte Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, unde contribuabilul indică cuantumul întreg al scutirii sale personale și fără a indica scutire soției (soțului), iar soția (soțul) indică scutirea sa personală, cu recalcularea obligației privind impozitul pe venit.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul aprobării Legii nr. 257 din 16.12.2020, în vigoare din 01.01.2021].

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

622 vizualizări

Data publicării:

01 Iunie /2021 07:38

Domeniu:

Impozitul pe venit | Dare de seamă fiscală | Persoana fizică | Scutiri personale

Etichete:

scutire personala | impozit pe venit | declaraţia

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon