Întrebări și răspunsuri

29.2.7.6 Care sunt documentele necesare de a fi prezentate de persoana fizică rezidentă a Republicii Moldova la restituirea impozitului pe venit în cazul, în care aceasta a utilizat scutirea soției (soțului)?

 În conformitate cu prevederile art.176 din Codul fiscal contribuabilul este în drept de restituire a sumei plătite în plus. Cererea de restituire a sumelor plătite în plus poate fi depusă în termen de 6 ani din data apariției lor conform art.266 din Codul fiscal.
    De asemenea, în conformitate cu prevederile art.34 alin.(2) din Codul fiscal persoana fizică rezidentă a Republicii Moldova aflată în relații de căsătorie cu orice persoană specificată la art.33 alin.(2) din Codul fiscal, are dreptul la o scutire suplimentară în mărimea indicatorului prevăzut în acest articol, cu condiția că soția (soțul) nu beneficiază de scutirea personală.

    Astfel, la depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, persoana fizică rezidentă poate beneficia de scutirea soției (soțului), cu condiția că soția (soțul) nu a beneficiat pe parcursul anului de scutirea personală.
    Modelul Cererii de restituire a sumei impozitului pe venit achitat/reţinut în plus de la persoana fizică rezidentă a Republicii Moldova, care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, este prevăzut în Ordinul SFS nr. 134 din 30 mai 2017 (publicat în Monitorul Oficial nr.181-189/1081 din 09 iunie 2017) și poate fi accesat pe site-ul oficial al Serviciului Fiscal de Stat www.sfs.md.
    În calitate de documente confirmative ce vor servi drept temei pentru utilizarea scutirii menționate și care urmează a fi anexate la cererea de restituire a impozitului pe venit vor fi prezentate:
- Copia buletinului de identitate sau a altui document ce confirmă identitatea persoanei;
- Copia buletinului de identitate sau a altui document ce confirmă identitatea soției (soțului);
- Copia certificatului de căsătorie;
- Copia documentului ce confirmă dreptul la utilizarea scutii majore. stabilită de art.33 alin.(2) din Codul fiscal (după caz).
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul aprobării Legii nr. 257 din 16.12.2020, în vigoare 01.01.2021]

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

759 vizualizări

Data publicării:

25 Mai /2021 07:56

Domeniu:

Impozitul pe venit | Legislație fiscală | Persoana fizică | Scutiri personale

Etichete:

persoana fizică | rezident | Republica Moldova | impozit pe venit | scutire

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon