Întrebări și răspunsuri

5.7.1.12 Care este termenul de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare pentru bunurile imobiliare evaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării?

Termenul de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare este:
1) în cazul persoanelor fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător:
- pentru bunurile imobiliare existente şi/sau dobândite până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal în curs - pînă la 30 iunie a anului curent;
- pentru bunurile imobiliare dobândite după data de 31 martie a anului fiscal în curs - până la 25 martie a anului următor anului de gestiune.


2) în cazul persoanelor juridice şi persoanele fizice înregistrate în calitate de întreprinzător, cu excepția celor indicate la pct. 3):
- pentru bunurile imobiliare existente şi/sau dobândite până la data de 25 septembrie inclusiv a anului fiscal în curs - nu mai târziu de data de 25 septembrie a anului curent;
- pentru bunurile imobiliare dobândite după data de 25 septembrie a anului fiscal în curs - nu mai tîrziu de 25 martie a perioadei fiscale următoare celei de gestiune;


3) întreprinzătorii individuali, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) al căror număr mediu anual de salariaţi, pe parcursul perioadei fiscale, nu depăşeşte 3 unităţi şi care nu sînt înregistraţi ca plătitori de T.V.A. achită impozitul pe bunurile imobiliare până la 25 martie a perioadei fiscale următoare celei de gestiune.


[Modificare operată în Baza generalizată a practicii fiscale în conformitate cu modificările efectuate în Codul fiscal și Legea pentru punerea în aplicare a titlului VI din Codul fiscal nr. 1056/2000 prin Legea nr.75/2022, Monitorul Oficial al R. Moldova, 2022, nr. 96, în vigoare din 01.04.2022].

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

689 vizualizări

Data publicării:

19 Aprilie /2022 07:49

Domeniu:

Administrare fiscală | Impozitul pe bunurile imobiliare | Legislație fiscală | Persoana fizică

Etichete:

persoana fizică | impozit pe bunuri imobile

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon