08
04 2020
1141

Modul de reflectare în VEN12 a mijloacelor bănești obținute din fondurile speciale și cheltuielile adiționale suportate

Entitatea care are ca activitate de bază producerea și comercializarea mărfurilor, a primit pe parcursul anului o subvenție pentru procurarea mijloacelor fixe în sumă de 56 000 lei. Totodată, a mai primit un grant în mărime de 10 000 lei, destinat serviciilor de reclamă cu scopul de a promova pentru export mărfurile produse în Republica Moldova. Însă dat fiind faptul că costul efectiv al mijlocului fix procurat depășește suma subvenției acordate, entitatea a contribuit la achiziționarea acestuia cu 10% din valoarea lui. Totodată, a mai suportat și cheltuieli adiționale privind reclama în mărime de 5000 lei. Cum urmează a fi reflectate sumele date în Declarația cu privire la impozitul pe venit (forma VEN12)?
Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați

Pentru a vă abona, selectaţi abonamentul:

Premium

1999 lei

Classic

1299 lei

Electronic

1299 lei

 

2 comentariu

avatar
Nu este clar de ce autorul afirma ca cheltuielile cu publicitatea finantate din partea de grant urmeaza a fi ajustate pe rd.0309 din VEN12 ca cheltuieli aferente venitului scutit de impozitare. Veniturile din decontarea grantului sunt venituri NEIMPOZABILE si scutite de impozitare! A se vedea BGPF 29.1.3.1.18.
Care este modul de aplicare a prevederilor art.24 alin. (9) din Codul fiscal în cazul în care agentul economic a obținut venituri specificate în art. 20 din Codul fiscal?
Conform prevederilor art. 24 alin. (9) din Codul fiscal, nu se permite deducerea cheltuielilor legate de obţinerea venitului scutit de impozitare.
Astfel, având în vedere că normele sus menționate se referă doar la venitul scutit de impozitare, acestea se extend respectiv doar asupra anumitor facilități fiscal definite conform art.6 alin. (9) lit. g) al Codului fiscal, fără a fi extinse asupra veniturilor atribuite la art.20 ale aceluiași cod, deoarece norma în cauză se referă doar la tipurile de venit care nu se include în venitul brut, adică nu sunt obiect al impunerii și respective nu se impozitează cu impozitul pe venit.
[În temeiul explicațiilor Parlamentului Republicii CEB nr.184 din 12 mai 2017 Moldova și Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova nr.14/3-06/440 din 23 decembrie 2015].
avatar
Buna ziua! Cu detalii revenim ulterior
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.