23
12 2020
2184

Testarea salariaților la Covid19: prevederile legislației au intrat în vigoare

Se permite deducerea cheltuielilor suportate de angajator pentru testarea salariaților în vederea depistării prezenței virusului SARS-CoV-2, iar plățile efectuate de angajator pentru testarea salariaților în vederea depistării prezenței virusului Covid19 sunt surse de venit neimpozabile pentru salariați.
 
Prevederile se conțin în Legea nr.224 din 4 decembrie 2020 publicată în MO de ieri, 22 decembrie curent, și au caracter retroactiv, fiind puse în aplicare din 1 ianuarie 2020. Astfel, sunt operate modificări în Codul fiscal, fiind completate art.20 (Sursele de venit neimpozabile) și 24 (Deducerea cheltuielilor aferente activităţii de întreprinzător) din Cod.

 

Totodată, Legea nr.224 stabilește și completarea Tipurilor de drepturi şi de venituri din care nu se calclează contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii (Anexa nr. 3 la Legea nr. 489/1999) cu pct. 41), în listă fiind incluse plățile efectuate de angajator pentru testarea salariaților în vederea depistării prezenței virusului SARS-CoV-2. Această prevedere va fi pusă în aplicare din 22 decembrie 2020 (data publicării Legii nr.224).

 

Suplimentar, noul act normativ stabilește că indemnizaţia unică achitată din fondurile de urgență ale Guvernului  în mărime de 16 mii de lei pentru angajații din sistemul medical care pe parcursul anului 2021 s-au infectat cu COVID-19 este scutită de impozitul pe venit, de contribuţia de asigurări sociale de stat obligatorii şi de primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.