05
01 2022
2310

Veniturile neimpozabile. Modificările operate în art.20 din Codul fiscal

Prin Legea nr. 204 din 24 decembrie 2021 (politica fiscală și vamală 2022) a fost operate modificări și în art. 20 din Codul fiscal ce stabilește sursele de venit neimpozabile.
 
Astfel, veniturile obținute de la predarea deșeurilor din metale feroase și neferoase și a reziduurilor industriale care conţin metale sau aliaje ale acestora vor fi impozitate, fiind excluse din lit.y) al art. 20. Ca urmare, se consideră surse de venit neimpozabile doar veniturile obţinute de persoanele fizice, cu excepţia întreprinzătorilor individuali şi gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), de la predarea ambalajului returnabil, a reziduurilor şi deşeurilor de hârtie, carton, cauciuc, plastic şi de sticlă (cioburi de sticlă), precum şi a acumulatoarelor electrice uzate.

 

De asemenea, au fost operate modificări și în lit.z17 din art. 20 din CF. Dacă până în anul 2022 acesta stabilea drept surse de venit neimpozabilă venitul aferent provizioanelor neutilizate care nu au fost deduse în scopuri fiscale la momentul formării acestora, din acest an nu se impozitează venitul din anularea sau recuperarea cheltuielilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor, pentru care nu s-au acordat deduceri în scopuri fiscale.

 

Totodată, pe lângă plăţile efectuate de angajator pentru testarea salariaţilor în vederea depistării prezenţei virusului SARS-CoV-2, au devenit neimpozabile și cheltuielile pentru vaccinarea salariaților împotriva SARS-CoV-2, fiind completat lit.z18 al art. 20 din CF.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.