10
11 2018
1376

2. (29.1.3.1.32) Se vor permite spre deducere în scopuri fiscale cheltuielile suportate de agentul economic ca urmare a lichidării consecinţelor unei situaţii excepţionale?

Potrivit art.24 alin.(1) din Codul fiscal, se permite deducerea cheltuielilor ordinare și necesare, achitate sau suportate de către contribuabil pe parcursul anului fiscal, exclusiv în cadrul activității de întreprinzător. Totodată, conform pct.33 din Regulamentul cu privire la determinarea obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venititul persoanelor juridice și persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.693 din 11 iulie 2018, în cazul în care agentul economic a înregistrat cheltuieli în procesul exercitării activităţii de întreprinzător ca rezultat al constatării unei situaţii excepţionale şi nu a înregistrat (a înregistrat parţial) venituri, cheltuielile în cauză, în conformitate cu prevederile art.24 alin.(1) din Codul fiscal, se deduc în scopuri fiscale. Cheltuielile legate de lichidarea consecinţelor unei situaţii excepţionale se califică drept cheltuieli excepţionale care, pornind de la prevederile art.24 alin.(1) din Cod, sînt, calificate ca cheltuieli ordinare necesare şi care, respectiv, se permit spre deducere în scopuri fiscale, cu confirmarea documentară suportării acestora.

5 comentarii

avatar
de corectat!!! conform pct.32 din Regulamentul cu privire la determinarea obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venititul persoanelor juridice și persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.693 din 11 iulie 2018
avatar
Bună! mulțumim pentru sesizare, am redactat (preluat din baza generalizată a SFS)
avatar
Bună! Conform Regulamentului, publicat în Monitorul Oficial (nr. 259-308 din 10 august 2018) pct. la care vă referiți este 33. Probabil în http://lex.justice.md este o eroare! (Vă rugăm să vediți ediția Monitorului Oficial menționată! Mulțumim
avatar
Salut,am verificat, intr-adevar este o eroare in http://lex.justice.md, s-a omis numerotarea pct.12 " În sensul aplicării capitolului 6 al titlului II din Cod:". Multumim pentru feedback!
avatar
Mulțumim pentru că ne urmăriți!
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.